2023-06-02 08:02Tiedote

Ilmalämpöpumppubuumi jatkuu: suosio noussut lähes 130 prosenttia viime vuodesta

Ilmalämpöpumppu

  • Ilmalämpöpumppujen lisääntynyt kysyntä näkyy hintavertailupalvelu Hintaoppassa: Ilmalämpöpumppuja on haettu 126,8 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana*.
  • Viilennysominaisuuden lisäksi ilmalämpöpumppujen suosiota voi selittää niiden energiatehokkuus: Sähkö- ja öljylämmitteisissä kodeissa lämmityskulut tippuvat 20–30 prosenttia vuodessa.

  • Siirrettävien ilmastointilaitteiden ja tuulettimien kohdalla suosio ei ole vielä yhtä suurta. Siirrettävien ilmastointilaitteiden suosio on noussut toukokuussa noin 33 prosenttia ja tuulettimien vain noin 10 prosenttia*.

  • Kodin viilennyslaitteita on tässä vaiheessa kesää vielä hyvin saatavilla, mutta kuluttajan kannattaa varautua lämpöpumppujen kohdalla ruuhkautuneisiin asennusjonoihin.

Suomessa on jo monena vuonna vallinnut ilmalämpöpumppubuumi, johon suomalaiset ovat yleensä havahtuneet vasta kesän kuumimpina hetkinä. Lisääntynyt keskustelu ilmalämpöpumppujen saatavuus- ja asennusongelmista on voinut saada suomalaiset ennakoimaan viilennuslaitteiden hankinnoissa.

“Ilmalämpöpumppuja on haettu noin 127 prosenttia enemmän viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Niiden varhaisessa vaiheessa noussut suosio osoittaa, että suomalaiset ovat tänä vuonna havahtuneet ilmalämpöpumppuhankintoihin ajoissa. Ilmalämpöpumppujen suosion syynä on varmasti myös niiden energiatehokkuus, joka voi johtaa jopa 30 prosentin vuotuiseen lämmityskulujen laskuun sähkö- ja öljylämmitteisissä kodeissa. Hintaoppaan listaamia suosituimpia ilmalämpöpumppumalleja on tällä hetkellä hyvin saatavilla ja lyhyillä toimitusajoilla, mutta lopullista asennusta voi hidastaa asentajien pitkät jonot, jotka varmasti kasvavat kesän edetessä”, Hintaopas.fi-hintavertailupalvelun Suomen maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo. 

“Ilmalämpöpumppuja asennetaan nyt runsaasti talon tyypistä riippumatta, mutta varsinkin kerrostaloon ilmalämpöpumpun hankkimista suunnittelevan kannattaa huomioida, että hän tarvitsee asennukseen taloyhtiön luvan”, Matinvesi-Bassett muistuttaa. 

Siirrettävien ilmastointilaitteiden ja tuulettimien kohdalla ei ole samaa ongelmaa asennusten tai lupien kanssa. Siirrettävien ilmastointilaitteiden kohdalla suosio onkin noussut toukokuussa vain 32,5 prosenttia ja tuulettimien kohdalla vain 9,6 prosenttia. Hintaopas-palvelun kuukausitrendi** osoittaa, että tuulettimien suosio räjähtää huippuunsa kesäkuussa, jolloin ne ovat 125 prosenttia suositumpia kuin muina ajanjaksoina. 

“Tyypillisesti suomalaiset ostavat kodin viilennyslaitteet keskikesällä, mutta mikäli vain mahdollista, kannattaisi ainakin suurien viilennyslaitteiden hankintojen kanssa viivytellä loppuvuoteen. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun voi saada halvimmillaan marras-joulukuussa, jolloin hinnat ovat noin 15 prosenttia matalammat kuin kesäkuukausina. Mikäli viilennyslaitteille on tarve jo sesongin aikana, kannattaa tarkkailla tuotteiden kauppakohtaisia hintaeroja. Esimerkiksi Hintaoppaan suosituimman ilmalämpöpumpun kohdalla voi parhaimmillaan säästää jopa 540 euroa”, Matinvesi-Bassett vinkkaa. 

*Muutosprosentit on laskettu vertaamalla tuotteiden suosiota Hintaopas.fi-palvelussa aikaväleillä  1.-16.5.2023 ja 1.-16.5.2022.

**Hintaopas on tunnistanut kategoriat, joilla oli poikkeuksellisen suuri liikenteen kasvu vuoden 2022 toisella neljänneksellä. Tuloksia vertailtiin loppuvuoden keskiarvon kanssa. Vertailusta on suljettu pois loppuvuoden myynti-intensiiviset kuukaudet, marras- ja joulukuu, jotta varmistamme realistisen arvion. Prosenttiosuus osoittaa, kuinka paljon suositumpi kategoria oli tietyn kuukauden aikana verrattuna keskimääräiseen kuukauteen.


Meistä Hintaopas

Hintaopas.fi on riippumaton ja Suomen kattavin tuotteiden vertailupalvelu. Hintaopas sisältää yli 1000 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot, jotka helpottavat kuluttajien päätöksentekoa. Hintaoppaan käyttäminen on ilmaista ja läpinäkyvää, koska palvelu kattaa kaikki verkkokaupat huolimatta siitä, ovatko ne Hintaoppaan asiakkaita vai eivät. Sijoitus listalla määräytyy yksin tarjonnan hinnan perusteella. Hintaopas on perustettu vuonna 2002 ja toimii samalla konseptilla seitsemässä maassa. Hintaoppaan omistaa norjalainen mediakonserni Schibsted Media Group, jonka palveluita Suomessa ovat myös Tori, Oikotie ja Lendo.


Yhteystiedot

Liisa Matinvesi-Bassett
Country Manager - FI
Liisa Matinvesi-Bassett