Hintavertailupalvelu Hintaopas kysyi suomalaiskuluttajilta, ovatko he vähentäneet tai harkinneet vähentävänsä yhdysvaltalaisten brändien tuotteiden ostoa tai yhdysvaltalaisten verkkokauppojen käyttöä johtuen viime kuukausien poliittisista tapahtumista. “Boikotoijien” osuus nousi korkeaksi, ja samaa trendiä on havaittu muissakin Euroopan maissa.
Yhdysvaltain politiikan ja talouspäätösten ympärillä on käyty kärkästä keskustelua erityisesti Donald Trumpin valinnan jälkeen. Monissa eri kanavissa on nähty voimakkaita kannanottoja Trumpin politiikkaa vastaan, ja tuoreen kyselytutkimuksen* perusteella vaikutukset ulottuvat myös suomalaiskuluttajien ostopäätöksiin: kyselyyn vastanneista peräti 40 prosenttia kertoo jo vähentäneensä jenkkibrändien tuotteiden ostamista tai verkkokauppojen käyttöä. 23 prosenttia on aikeissa vähentää.
“Luvut ovat yllättävän korkeita. 63 prosenttia eli lähes kaksi kolmasosaa vastaajista on joko vähentänyt tai harkitsee vähentävänsä amerikkalaisten brändien ostamista tai verkkokauppojen käyttöä johtuen viime kuukausien poliittisista tapahtumista”, kommentoi Hintaopas.fi-palvelun maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.
Erityisen suosittua “boikotointi” on naisten ja vanhempien ikäryhmien keskuudessa. Naisvastaajista 45 prosenttia on jo vähentänyt yhdysvaltalaisten brändien tai kauppojen käyttöä, kun miehissä vastaava luku on 35 prosenttia.
Eri ikäryhmien osalta 45–54-vuotiaiden keskuudessa jo jenkkikulutustaan vähentäneiden osuus on 41 prosenttia, 55–64-vuotiaiden keskuudessa 49 prosenttia ja yli 65-vuotiaiden vastaajien kohdalla peräti 51 prosenttia eli yli puolet vastaajista. Ero ikäluokkien välillä on varsin suuri, sillä kaikissa 18–44 ikävuoden väliin sijoittuvissa ikäryhmissä boikotoijien osuus asettuu noin 30 prosenttiin.
“On erittäin mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan tämä trendi kehittyy ja kuinka pitkään kuluttajat osoittavat mielipiteitään ostopäätöstensä kautta. Monet yhdysvaltalaisbrändit esimerkiksi tietokoneiden, matkapuhelinten, sosiaalisen median verkostojen ja suoratoistopalveluiden saralla ovat tietysti vakiintuneet suomalaisten kulutustottumuksiin hyvin vahvasti, eikä eurooppalaisia vaihtoehtoja ole välttämättä saatavilla. Jos boikottiaalto voimistuu, se voi kuitenkin tarjota suomalaisille ja eurooppalaisille brändeille ja verkkokaupoille harvinaisen tilaisuuden nostaa markkinaosuuttaan”, Matinvesi-Bassett näkee.
Kyselyn yhteydessä mainittiin esimerkkeinä yhdysvaltalaisista brändeistä Amazon, Apple, Coca-Cola, Whirlpool, Harley-Davidson ja Tesla.
Presidentti Donald Trump on nostattanut kohua muun muassa tullipäätöksillään ja turvallisuuspoliittisilla linjauksillaan. Suomalaiskuluttajat eivät ole ainoita, jotka ovat reagoineet asiaan ostopäätösten kautta. Hintaoppaan rinnakkaisyhtiö teetti Ranskassa vastaavanlaisen kyselyn**, ja myös ranskalaisvastaajista 55 prosenttia on joko aloittanut yhdysvaltalaisten teknologiatuotteiden boikotoinnin tai suunnittelee sitä. Myös Ruotsissa on havaittavissa vastaavanlaista liikehdintää.
“Huomionarvoista on kuitenkin se, että ranskalaisista noin 40 prosenttia kokee, että vaihtoehtoisia ranskalaisia tai eurooppalaisia verkkokauppoja tai korkean teknologian tuotteita ei ole saatavilla toiveista huolimatta. Tämä on tietysti koko Euroopan kannalta hyvin merkittävä kysymys pitkällä aikavälillä”, Matinvesi-Bassett kommentoi.
Ruotsissa Lundin yliopiston tuore tutkimus kertoo puolestaan, että enemmistö ruotsalaisista olisi valmis lopettamaan käyttämiensä yhdysvaltalaisten tuotemerkkien oston tai vaihtamaan ne muualla tuotettuihin vaihtoehtoihin. Lähes 20 prosenttia vastaajista on jo aloittanut jonkin yhdysvaltalaismerkin boikotoinnin.
* Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 20.-23. maaliskuuta 2025. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18–75-vuotiasta suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.
Yhdysvaltalaisbrändejä koskeva kysymys oli muotoiltu vastaajille seuraavasti: Oletko harkinnut vähentäväsi yhdysvaltalaisten brändien tuotteiden ostoa tai yhdysvaltalaisten verkkokauppojen käyttöä johtuen viime kuukausien poliittisista tapahtumista? Yhdysvaltalaisia brändejä ja kauppoja ovat esimerkiksi Amazon, Apple, Coca-Cola, Whirlpool, Harley-Davidson sekä Tesla.
** Tutkimus teetettiin Ipsosin hallinnoimassa OmniDP-paneelissa 13.-17.3.2025. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18–75-vuotiasta ranskalaista.
Hintaopas sisältää lähes 900 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot, jotka helpottavat kuluttajien päätöksentekoa. Hintaoppaan käyttäminen on ilmaista ja läpinäkyvää, koska palvelu kattaa kaikki verkkokaupat huolimatta siitä, ovatko ne Hintaoppaan asiakkaita vai eivät. Sijoitus listalla määräytyy yksin tarjonnan hinnan perusteella. Hintaopas on perustettu vuonna 2002 ja toimii samalla konseptilla seitsemässä maassa. Hintaoppaan omistaa norjalainen konserni Schibsted Marketplaces, jonka palveluita Suomessa ovat myös Tori ja Oikotie.