2022-08-04 07:38Tiedote

Lastenvaunujen hankinnassa mahdollisuus säästää satoja euroja kesäkauden ulkopuolella – Hinnat nousseet vuoden alusta 14 prosenttia, vuodessa lähes 20

lastenvaunut

  • Lastenvaunut ja -rattaat ovat tällä hetkellä jopa 20 prosenttia kalliimpia kuin vuoden halvimpina aikoina. Tämä merkitsee usean tuotteen kohdalla jopa satojen eurojen hinnannousua. 
  • Sama trendi näkyy myös käytettyjen lastentarvikkeiden kohdalla, missä hinnannousu on noin 10 prosentin luokkaa
Lastenhankintaan kuuluu useita pakollisia hankintoja, ja yksi niistä on lastenvaunut tai -rattaat. Suomessa syntyy eniten lapsia kesäaikaan, ja se näkyy myös lastentarvikkeiden hinnoissa: ne ovat kesällä selvästi korkeimmillaan. 

”Vaunujen ja rattaiden hinnat lähtevät loppukeväästä selkeään nousuun, ja kalleimmillaan hinnat ovat juuri kesä-heinäkuussa. Hintadatamme kertoo, että keskihinnat ovat juuri tällä hetkellä noin 14 prosenttia kalliimpia kuin vuoden alussa. Kun katsotaan 12 kuukauden hintatrendiä, ovat hinnat jopa noin 20 prosenttia korkeammalla kuin vuoden halvimpina ajankohtina. Tuossa puhutaan parhaimmillaan jo satojen eurojen säästöstä”, Hintaopas.fi-palvelun Suomen maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kommentoi. 

Vaikka tämä vuosi on ollut kuluttajahintojen osalta poikkeuksellinen, on vuodenaikojen vaikutus hintoihin ollut Matinvesi-Bassettin mukaan sama myös aiempina vuosina. Halvimmillaan lastentarvikkeet ovat marraskuussa, ja erityinen laskupiikki on nähtävillä marraskuun lopun Black Fridayna. 

”Black Friday on hintadatamme perusteella vuoden halvin ostospäivä, ja se pätee myös lastentarvikkeisiin. Vaunujen ja rattaiden keskihinnat ovat silloin siis lähes 20 prosenttia alempana kuin kesäaikaan. Hinnoissa on nähtävissä laskupiikki myös elokuun loppupuoliskolla eli kesälomien päätyttyä, ja kevätaika on kesää halvempi. Vaikka hankintoja on luonnollisesti vaikea tehdä paljoa etukäteen, voi parinkin kuukauden ero olla hankintahinnassa merkittävä”, Matinvesi-Bassett opastaa.

Esimerkiksi palvelun suosituin vaunumalli KinderKraft Xmoov maksaa tällä hetkellä halvimmillaan 359,90 euroa. Vaunujen hinta toisessa kaupassa on kuitenkin peräti 556,90 euroa, eli vuodenaikavaihtelun lisäksi myös kauppojen välillä on merkittäviä eroja. Hintaerot vaihtelevat kymmenistä euroista satoihin euroihin myös muiden suosituimpien mallien kohdalla. 

Suosituimmillaan kesä-heinäkuussa

Lastenvaunuja etsitään eniten kesäaikaan, jolloin syntyvyysluvutkin ovat korkeimmillaan. Vaikka syntyvyys on kääntynyt tänä vuonna laskuun verrattuna koronavuosiin, on lastenvaunujen suosio noussut Hintaoppaassa huomattavasti. 

”Lastenvaunuja ja -rattaita on haettu toukokuun alusta lähtien peräti 72 prosenttia viime vuotta aktiivisemmin. Tämä osoittaa selkeästi sen, että ihmiset tekevät hintaharkintaa aiempaa enemmän, vaikka kesän syntyvyysluvuissa ei ollakaan edellisten kesien tasolla”, Matinvesi-Bassett jatkaa.  
 

Hänen mukaansa alkuvuoden hintojen nousulla on ollut hintavertailun ohella toinenkin selkeä vaikutus ihmisten ostokäyttäytymiseen, ja se näkyy myös lastentarvikkeiden kohdalla. 

“Ihmiset valitsevat tällä hetkellä aiempaa edullisempia tuotteita. Seuraamme erikseen sitä, minkä tuotteen kuluttajat valitsevat palvelustamme, ja valittujen lastenvaunujen keskihinta on tällä hetkellä 14,6 prosenttia alhaisempi kuin viime vuonna. Hinnat siis keskimäärin nousevat, mutta kuluttajat ovat reagoineet nousuun valitsemalla selvästi edullisempia tuotteita kuin viime vuonna”, Matinvesi-Bassett selvittää. 

Hintaoppaan suosituimmat brändit ovat olleet tänä kesänä KinderKraft, Cybex ja Bugaboo. 
 

Käytettyjä lastentarvikkeita ostetaan jopa puolella miljoonalla kuukaudessa

Yksi erittäin suosittu säästötapa on hankkia lastentarvikkeita käytettynä. Kalleimmat lastenvaunubrändit pitävät perinteisesti hintansa hyvin myös jälkimarkkinoilla, mutta kuluttajan on silti mahdollista säästää pakollisissa hankinnoissa huomattavia summia etsimällä tuotteet käytettyinä.  

Kysynnän kasvaessa nyt myös käytettyjen lastentarvikkeiden hinnoissa on nähtävissä nousua. Suomen suurimman kauppapaikan Tori.fi:n Rattaat ja vaunut -osaston keskihinnat ovat nousseet vuoden 2021 loppukevään ja alkukesän 140 euron hujakoilta tämän vuoden 150–160 euroon. Käytettyjen lastentarvikkeiden hinnat ovat siis nousseet noin 10 prosenttia.

Käytettyjen lastentarvikkeiden kauppa käy kuumimmillaan kesän alla.

“Selkein sesonki on keväällä huhti-toukokuussa, jolloin tehdään eniten sekä hakuja että kauppoja. Tämä osuu luonnollisesti hyvin kesän syntyvyyspiikkiin. Toinen pienempi sesonki tulee elokuussa. Parhaimmillaan palvelussamme ostetaan lastenrattaita ja -vaunuja noin 500 000 eurolla kuukaudessa, eli tuhansia kappaleita”, Tori.fi liiketoimintajohtaja Jenni Tuomisto kertoo.

Tori.fi:ssä haetuimmat brändit ovat järjestyksessä Emmaljunga, Bugaboo ja Britax. Lastentarvikkeiden lisäksi kysyttyjä tuotteita Torissa ovat myös lelut ja lasten vaatteet, joissa kaupankäynti on erityisen vilkasta vuodenajasta riippumatta.


Meistä Hintaopas

Hintaopas.fi on riippumaton ja Suomen kattavin tuotteiden vertailupalvelu. Hintaopas sisältää yli 1000 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot, jotka helpottavat kuluttajien päätöksentekoa. Hintaoppaan käyttäminen on ilmaista ja läpinäkyvää, koska palvelu kattaa kaikki verkkokaupat huolimatta siitä, ovatko ne Hintaoppaan asiakkaita vai eivät. Sijoitus listalla määräytyy yksin tarjonnan hinnan perusteella. Hintaopas on perustettu vuonna 2002 ja toimii samalla konseptilla seitsemässä maassa. Hintaoppaan omistaa norjalainen mediakonserni Schibsted Media Group, jonka palveluita Suomessa ovat myös Tori, Oikotie ja Lendo.


Yhteystiedot

Liisa Matinvesi-Bassett
Country Manager - FI
Liisa Matinvesi-Bassett