2022-12-08 07:30Tiedote

Tutkimus: Joka kymmenes suomalainen jättää joululahjat ostamatta – hittilahjoiksi ennustetaan palapelejä, retroradioita ja kodin älylaitteita

Hintojen kokonaismuutos marraskuu-joulukuu 2021

 

 • Hintaoppaan kuluttajatutkimuksen mukaan* yleisin joululahjoihin käytettävä rahamäärä tänä vuonna on joko 50–100 euroa tai 101–200 euroa.

 • 11 prosenttia suomalaisista ei aio ostaa lainkaan joululahjoja, ja 11 prosenttia käyttää niihin vähemmän kuin 50 euroa.

 • Joululahjat ostetaan yleisimmin 1–2 kuukautta ennen joulua tai joulukuun alkupuolella.

 • Yli kolmannes kuluttajista jättää osan tai kaikki joululahjaostokset joulun jälkeisiin alennusmyynteihin.

 • Viime vuonna joulupäivän alennusmyyntipäivä oli vuoden kolmanneksi edullisin päivä heti Black Fridayn ja Cyber Mondayn jälkeen. Hinnat alkavat laskea jo 22. joulukuuta.

 • Hintaopas ennustaa kiireisimmiksi lahjojenostopäiviksi 11.–13. joulukuuta, ja hittilahjoiksi muun muassa retroradioita, kotiautomaatiolaitteita ja palapelejä. 

Hintavertailupalvelu Hintaopas selvitti tuoreessa kuluttajatutkimuksessa suomalaisten joululahjasuunnitelmia. Tutkimuksesta selviää, että yleisimmin joululahjoihin käytetään tänä vuonna 50–100 euroa (20 prosenttia vastaajista) tai 101–200 euroa (20 prosenttia vastaajista). 11 prosenttia vastaajista aikoo jättää lahjat kokonaan ostamatta. Suuret lahjabudjetit ovat vastaajilla harvinaisia, sillä ainoastaan 2 prosenttia suunnittelee käyttävänsä lahjoihin 751–1000 euroa.

Yleisin aikataulu lahjahankinnoille on 1–2 kuukautta etukäteen (28%) ja toiseksi yleisin joulukuun alkupuolella (27%). Myös viime tipan shoppailijoita löytyy, sillä joka kymmenes ostaa lahjansa viime hetkellä, 1–3 päivää ennen joulua.

“Joululahjabudjetit noudattavat samaa linjaa kuin viime vuonna, joten kallistuneet hinnat ja inflaatio eivät näytä merkittävästi vaikuttaneen joululahjaostoksiin. Viime vuoden dataan perustuen ennustamme suosituimpien lahjojenostopäivien osuvan tänä vuonna 11.–13. joulukuuta välille. Joulun jälkeiset alennusmyynnit alkavat vuosi vuodelta aikaisemmin ja kestävät pidempään. Hinnat alkavat laskea jo ennen joulua 22. joulukuuta, joten viime hetken ostoksilla voi tehdä säästöä ja saada lahjat edullisempaan hintaan”, kertoo Hintaopas.fi:n Suomen maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Tämän vuoden hittijoululahjoiksi Hintaopas ennustaa tuotekategorioita, joiden suosiossa on nähty merkittävää nousua marraskuussa 2022 verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

“Nyt näyttävät trendaavan esimerkiksi erilaiset jättipalapelit, retrohenkiset pöytäradiot ja kotiautomaation ohjauslaitteet, joiden avulla voi esimerkiksi säädellä patterien lämpötilaa tai kodin valojen kirkkautta. Myös interaktiiviset lelut, kuten opettavaiset robotit ovat nyt suosittuja”, Matinvesi-Bassett kertoo.

Joulualen hinnat alimmillaan heti joulupäivänä 

Hintaopas vertasi viime vuoden joulun jälkeisten alennusmyyntien hintoja marraskuun ensimmäisen päivän hintoihin. Data osoittaa, että joulualen kokonaishinnoiltaan edullisin päivä oli joulupäivä 25. joulukuuta, jolloin hinnat olivat -3,22 prosenttia marraskuun alkua alempana. Viime vuoden joulualen vilkkain päivä Hintaoppaassa sen sijaan oli 27. joulukuuta, mikä osoittaa, että harva suuntaa aleostoksille heti joulun pyhinä, vaikka hinnat olisivatkin silloin halvimmillaan. Joulun jälkeisissä alennusmyynneissä hinta laski 37 prosentilla tuotteista, mutta se myös nousi 33 prosentilla tuotteista. 

“Joulun jälkeiset alennusmyyntipäivät eivät yllä alennuksiltaan aivan Black Fridayn tasolle, jolloin hinnat laskivat esimerkiksi tänä vuonna keskimäärin 4,72 prosentilla. Jouluale on kuitenkin heti Black Fridayn ja Cyber Mondayn jälkeen vuoden paras alennusmyyntikausi myös kuluttajille”, Matinvesi-Bassett sanoo.

Hintaoppaan data osoittaa, että 18 prosenttia tuotteista oli joulualessa vähintään 10 prosentin alennuksessa, ja näiden tuotteiden keskimääräinen alennusprosentti oli 24%.

“Hyviäkin alennuksia löytyy, kunhan käyttää hetken hintavertailuun, eikä katso vain tuotteen alennusprosenttia. Voi siis olla fiksua säästää osa lahjaostoksista myös joulualeen. Monet kaupat myyvät viimeistään joulualessa pois vuoden aikana myymättä jääneitä tuote-eriä tai elektroniikkatuotteiden vanhempia malleja, joten näissä voi tehdä hyviä löytöjä”, Matinvesi-Bassett vinkkaa.

Hintaopas ennustaa: joulun 2022 suosituimmat tuotekategoriat**

 1. Interaktiiviset lelut

 2. Ohjausyksiköt kotiautomaatioon

 3. Palapelit

 4. Radiot

 5. Hajuvedet ja partavedet

Suosituimmat joulun alennusmyyntien kategoriat 2021 (25.12.–31.12.2021)

 1. Matkapuhelimet

 2. Kuulokkeet

 3. Näytöt

 4. Televisiot

 5. Pelikonsolit

 

*Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 7.10.–13.10.2022. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18–75-vuotiasta suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan. 

**Tuotekategoriat, joiden suosio on noussut eniten marraskuussa 2022 viime vuoden marraskuuhun verrattuna.


Meistä Hintaopas

Hintaopas.fi on riippumaton ja Suomen kattavin tuotteiden vertailupalvelu. Hintaopas sisältää yli 1000 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot, jotka helpottavat kuluttajien päätöksentekoa. Hintaoppaan käyttäminen on ilmaista ja läpinäkyvää, koska palvelu kattaa kaikki verkkokaupat huolimatta siitä, ovatko ne Hintaoppaan asiakkaita vai eivät. Sijoitus listalla määräytyy yksin tarjonnan hinnan perusteella. Hintaopas on perustettu vuonna 2002 ja toimii samalla konseptilla seitsemässä maassa. Hintaoppaan omistaa norjalainen mediakonserni Schibsted Media Group, jonka palveluita Suomessa ovat myös Tori, Oikotie ja Lendo.


Yhteystiedot

Liisa Matinvesi-Bassett
Country Manager - FI
Liisa Matinvesi-Bassett