2023-12-11 12:35Tiedote

Tutkimus: Kolmannes ostaa joululahjat joulun jälkeisistä alennusmyynneistä – hittilahjoiksi ennustetaan kahvikoneita ja robottipölynimureita

Woman with a white sweater holding a gift with a peppermint cane on it. There is a Christmas tree in the backgroundADOBE STOCK/SONYACHNY

 • Hintaoppaan kuluttajatutkimuksen mukaan* hieman yli 9 prosenttia suomalaisista ei aio ostaa lainkaan joululahjoja, ja vajaa 12 prosenttia käyttää niihin vähemmän kuin 50 euroa. Yleisin joululahjoihin käytettävä rahamäärä on tänä vuonna 50–100 euroa.

 • Kolmannes kuluttajista jättää osan tai kaikki joululahjaostokset joulun jälkeisiin alennusmyynteihin. Yleisimmin joululahjat ostetaan 1–2 kuukautta ennen joulua tai joulukuun alkupuolella. 

 • Hintaopas ennustaa joulua edeltävän ajan vilkkaimmiksi ostospäiviksi tulevaa viikonloppua 9.-10. joulukuuta.

 • Viime vuonna hinnat lähtivät laskuun 22. joulukuuta, ja joulualen edullisimmat päivät olivat 25. ja 30. joulukuuta. Kuluttajan on hyvä tiedostaa uuden alennusmyyntilain vaikutus joulualennuksiin: jos pukinkonttiin toivottu tuote oli alennuksessa Black Fridayn aikaan, se ei välttämättä ole alennuksessa ennen joulua.

Hintavertailupalvelu Hintaopas selvitti kuluttajatutkimuksessaan* suomalaisten joululahjasuunnitelmia. Tutkimuksesta selviää, että yleisimmin joululahjoihin käytetään tänä vuonna 50–100 euroa (19,8 %), ja noin 9 prosenttia suomalaisista aikoo jättää lahjat kokonaan ostamatta. Suuret lahjabudjetit ovat vastaajilla harvinaisia, sillä ainoastaan 3,6 % kuluttajista prosenttia suunnittelee käyttävänsä lahjoihin enemmän kuin 750 euroa.

Yleisin ajankohta suomalaisten lahjahankinnoille on 1–2 kuukautta ennen joulua (noin 32 %) ja toiseksi yleisin joulukuun alkupuolella (noin 27 %). Myös viime tipan shoppailijoita löytyy, sillä vajaa 9 % vastaajista ostaa lahjansa viime hetkellä, 1–3 päivää ennen joulua.

“Suomalaisten joululahjabudjetit pysyvät tutkimuksen mukaan haastavasta taloustilanteesta huolimatta samalla tasolla kuin viime vuonna, joten vaikuttaa, että kuluttajat tahtovat edelleen panostaa joulunviettoon. Viime vuonna vilkkain ostospäivä ennen joulua oli 11. joulukuuta, ja on todennäköistä, että näemme tänäkin vuonna vilinää kaupoilla tulevana viikonloppuna”, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett ennustaa.

Kannattaako lahjakaupoille lähteä viime hetkellä alennusten toivossa? 

Moni kuluttaja pyrkii tänäkin vuonna hankkimaan joululahjat loppuvuoden alennusmyynneistä säästöjen toivossa, mutta tänä vuonna alennusmyynnit eivät välttämättä toteudu viime vuosien tapaan. Kuluvan vuoden alussa voimaan tullut laki edellyttää kauppoja ilmoittamaan alennusta edeltäneen 30 päivän halvimman hinnan. Monien tuotteiden hintoja laskettiin marraskuun lopun Black Friday -alennusmyyntejä varten, ja 30 päivän tarkastelujakson näkökulmasta Black Fridayn ja joulun väliin ei jää tarpeeksi aikaa hintojen nostamiselle ja laskemiselle.

“On hyvin mahdollista, että Black Friday -alennuksissa ja joulualessa nähdään tänä vuonna  eri tuotteita. Näin tuotteille voidaan merkitä mahdollisimman suurelta näyttävä alennus, sillä nyt on ensimmäinen kerta, kun kauppojen täytyy joulun alla verrata hintoja edeltäneeseen 30 päivään. Kuluttajan näkökulmasta tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Black Fridayn aikaan tarjouksessa ollut airfryer ei välttämättä tule enää alennukseen ennen joulua, vaan aikaisintaan 30 päivää Black Fridayn jälkeen eli 25. joulukuuta,” Matinvesi-Bassett vinkkaa.

Joulun jälkeiset alennusmyynnit ovat vuosi vuodelta alkaneet aiemmin ja lakimuutos voi aikaistaa joulualennuksia entisestään. Toisaalta lakimuutos voi saada aikaan myös sen, että alennusmyyntejä aletaan markkinoida vasta joulupäivänä. Viime vuonna hinnat alkoivat laskea jo 22. joulukuuta, mutta alhaisimmillaan ne olivat vasta jouluaaton jälkeen, 25. joulukuuta ja laskivat aina 30. päivään saakka. Joulualen edullisimpana päivänä 30. joulukuuta hinnat olivat keskimäärin -3,28 prosenttia marraskuun alkua alempana. Kokonaisuudessaan joulun jälkeisissä alennusmyynneissä hinta laski 38 prosentilla tuotteista, mutta se myös nousi 31 prosentilla tuotteista. 

“Joulun jälkeiset alennusmyyntipäivät eivät yllä alennuksiltaan aivan Black Fridayn tasolle, jolloin hinnat laskivat esimerkiksi tänä vuonna keskimäärin 4,2 prosentilla. Jouluale on kuitenkin heti Black Fridayn ja Cyber Mondayn jälkeen vuoden paras alennusmyyntikausi myös kuluttajille. Jos pystyy säästämään jouluostokset ihan joulun alle tai joulun jälkeisiin päiviin, voi löytää huomattavia säästöjä useista suosituista tuotekategorioista”, Matinvesi-Bassett sanoo.

Pukinkonttiin etsitään pientä arjen luksusta

Tämän vuoden lahjalistalta Hintaopas ennustaa löytyvän tuotekategorioita, joiden suosiossa on nähty merkittävää nousua marraskuussa 2023 viime vuoden marraskuuhun verrattuna tai joissa on ollut merkittävää liikenteen kasvua vuoden keskiarvoon verrattuna.

– Tällä hetkellä joulun kestosuosikkien, kuten lelujen ja pelituotteiden, lisäksi trendaa arkea helpottava kodin pienelektroniikka. Elämään tunnutaan kaipaavan pientä luksusta, mikä näkyy esimerkiksi kahvikoneiden, robottipölynimurien ja airfryerien suosiona, Matinvesi-Bassett kertoo.

Hintaopas ennustaa: joulun 2023 trendaavat tuotekategoriat

1. Opettavaiset lelut

2. Kannettavat pelikonsolit

3. Keittiön pienkoneet

4. Kodin älylaitteet

5. Alus- ja lämpökerrastot

Tuotekategoriat, joissa oli suurin keskimääräinen alennus 30. joulukuuta 2022

 • PS5-pelit -17,6 %
 • Urheilu-, juoksu- ja ulkoilukengät -10,2 %
 • Tennarit & Vapaa-ajankengät -9,5 %
 • Takit -7,4 %
 • Pelit ja konsolit -7,0 %
 • Matkapuhelimet -6,9 %
 • Tabletit -6,9 %
 • Televisiot -6,7 %

Miten säästää joulun hankinnoissa? 

 1. Valmistaudu etukäteen

Selvitä suunnittelemasi ostoksen kolmen kuukauden hintahistoria, jotta tiedät, onko alennus aidosti edullinen. Hintahistorian pystyy selvittämään esimerkiksi Hintaoppaan tuotesivulta. Kannattaa vertailla myös eri tuotemerkkejä. 

 1. Vertaile perusteellisesti

Vertaile eri jälleenmyyjien hintoja – niissä voi olla yllättäviäkin eroja ja saatat säästää merkittäviä summia jouluostoksillasi. Tuotteiden hintahistorian tarkastelu voi paljastaa, tarjotaanko kyseistä tuotetta oikeasti sesongin edullisimpana hintaan.

 1. Luota omaan tutkimukseesi

Kaupat markkinoivat alennuksia eri tavoin, joten kannattaa luottaa omaan taustaselvitykseen eikä sokaistua markkinointikikkojen edessä. Joulun jälkeisten alennusmyyntien aikaan on varmasti  luvassa hyviä tarjouksia, mutta osa voi olla tänäkin vuonna niin kutsuttuja feikkialennuksia.


*Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa lokakuun alussa. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18–75-vuotiasta suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan. Voit ladata laajemman tutkimusraportin täältä.


Meistä Hintaopas

Hintaopas.fi on Suomen kattavin tuotteiden vertailupalvelu. Hintaopas sisältää yli 1000 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot, jotka helpottavat kuluttajien päätöksentekoa. Hintaoppaan käyttäminen on ilmaista ja läpinäkyvää, koska palvelu kattaa kaikki verkkokaupat huolimatta siitä, ovatko ne Hintaoppaan asiakkaita vai eivät. Sijoitus listalla määräytyy yksin tarjonnan hinnan perusteella. Hintaopas on perustettu vuonna 2002 ja toimii samalla konseptilla seitsemässä maassa. Hintaoppaan omistaa norjalainen mediakonserni Schibsted Media Group, jonka palveluita Suomessa ovat myös Tori, Oikotie ja PodMe.


Yhteystiedot

Liisa Matinvesi-Bassett
Country Manager - FI
Liisa Matinvesi-Bassett