2021-03-31 14:17Tiedote

Tutkimus: Pizzauunit, pelikonsolit ja airfryerit koronavuoden haetuimpia - Pandemia sai suomalaiset leipomaan, remontoimaan ja tekemään käsitöitä

Hintavertailupalvelu Hintaoppaan ja Bilendin verkkokauppatutkimus kertoo suomalaisten koronavuodesta: 

  • Noin kolmannes suomalaisista on leiponut vuoden aikana leipää tai tilannut uuden suoratoistopalvelun, ja joka viides on käynyt hiihtoladulla. 

  • Joka kolmas kuluttaa nyt verkkokaupoissa normaalia enemmän rahaa, ja elintarvikkeita ostaa verkosta jo neljännes suomalaisista. 

  • 70 prosenttia ihmisistä tuntee edelleen olonsa turvalliseksi myös kivijalkakaupoissa.

  • Hintaoppaan kuluttajadata paljastaa, että koronavuoden jättihittejä olivat muun muassa pelikonsolit, urheilu ja ulkoilu sekä koti ja puutarha. 

Vuoden kestänyt pandemia-aika on tuonut verkkokauppashoppailun osaksi suomalaisten arkipäivää. Hintavertailupalvelu Hintaoppaan uusi tutkimus kertoo, että joka kymmenes suomalainen ostaa verkosta jo viikoittain, 28 prosenttia tekee verkko-ostoksia joka kuukausi, ja 33 prosenttia ostaa verkosta muutaman kerran puolessa vuodessa. 

Koronatilanne näyttää lisänneen myös suomalaisten rahankulutusta verkossa: 87 prosenttia vastaajista kertoo kuluttavansa nyt verkossa joko saman verran kuin normaalisti tai normaalia enemmän.

”Kulunut vuosi on tuonut verkkokauppoihin myös sellaisia asiakkaita, jotka ostivat aikaisemmin ainoastaan kivijalkakaupoista. Kymmenen prosenttia tutkimuksen vastaajista on ostanut viimeisen 12 kuukauden aikana verkkokaupasta ensimmäistä kertaa. Mielenkiintoista on, että vaikka verkkokauppojen suosio on noussut kuluneen vuoden aikana ja liiasta liikkumisesta on varoiteltu, jopa 70 prosenttia suomalaisista tuntee edelleen olonsa erittäin tai melko turvalliseksi myös tehdessään ostoksia kivijalkakaupoissa tai ostoskeskuksissa”, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Koronavuoden voittajat ja häviäjät 

Tutkimuksen mukaan verkosta ostetaan etenkin muotia ja vaatteita (51 prosenttia vastaajista), elektroniikkaa (41%) ja kauneus- ja terveydenhoitotuotteita (32%). Elintarvikkeiden verkko-ostaminen on nostanut suosiotaan, sillä viime keväänä ruokaostoksia teki 20 prosenttia suomalaisista, ja nyt vastaava luku on nyt 26 prosenttia.

”Muodin ja kauneustuotteiden osuus on pysynyt yllättävän korkeana ottaen huomioon sen, kuinka paljon normaali sosiaalinen kanssakäyminen töissä tai vapaa-ajalla on vähentynyt,” Matinvesi-Bassett huomioi.

Hintaoppaan hakudatan perusteella voidaan listata koronavuoden ”voittajat” ja “häviäjät”.

”Kun katsotaan tuotekategorioita, koko vuoden voittajiin kuuluvat muun muassa pelikonsolit ja pelitarvikkeet, urheilu- ja vaellustarvikkeet, robotti-imurit, legot, remontointivälineet, kotiteatterijärjestelmät ja airfryerit. Koronapandemian kestolla ja eri vaiheilla on ollut selkeästi vaikutusta siihen, mitä suomalaiset ovat ostaneet missäkin kuussa. Viime vuoden huhtikuussa lautapelien suosio pomppasi lähes 800 prosenttia, syyskuussa seksilelujen haut nousivat 394 prosenttia ja joulukuussa alkoivat trendata edelleen jättisuosiossa olevat pizzauunit 312 prosentin kasvulla”, Matinvesi-Bassett listaa. 

Tarkat kuukausikohtaiset kasvuluvut löytyvät Hintaoppaan raportista.

”Laskeneita tuotekategorioita ovat puolestaan olleet valokuvaus, fyysiset konsolipelit, dronet ja perinteiset kellot. Myös matkapuhelimien ja tablettien aiemmin voimakas kasvu tyssäsi koronavuonna”, Matinvesi-Bassett kertoo. 

Leivän leivonta vuoden ykköspuuhaa – Joka kolmas tilasi uuden suoratoistopalvelun

Kuluneen alkuvuoden ehdottomia trendejä ovat olleet hiihtäminen ja pulkkailu.

”22 prosenttia tutkimuksen vastaajista oli käynyt hiihtämässä koronavuoden aikana, eli joka viides suomalainen. Buumi näkyy selvästi myös Hintaoppaan datassa, sillä tammi-helmikuussa hiihtovälineiden suosio kasvoi 101 prosenttia edellisen vuoden tammi-helmikuuhun verrattuna. Talvilelut, kuten pulkat, olivat puolestaan huimat 902 prosenttia suositumpia kuin vuoden 2020 vastaavana ajanjaksona”, Matinvesi-Bassett kertoo.

Aikaa on käytetty myös kodin harrastuksiin: tutkimukseen vastanneista 23 prosenttia on pelannut kuluneena vuonna konsolipelejä, 26 prosenttia tehnyt käsitöitä ja 22 prosenttia rakentanut tai remontoinut kotona. Jopa 29 prosenttia vastaajista on tilannut uuden suoratoistopalvelun käyttöoikeuden, ja 12 prosenttia vastaajista osti kuluneen koronavuoden aikana uuden television. Kuluneen maaliskuun aikana suomalaiset ovat Matinvesi-Bassettin mukaan kohentaneet kotiteattereiden olosuhteita entisestään.

”Kotiteatteri-kaiutinjärjestelmät ovat nyt 87 prosenttia ja audiojärjestelmät 50 prosenttia viime vuoden maaliskuuta suositumpia. Lisäksi on hankittu paljon bilekaiuttimia ja kannettavia kaiuttimia. Kotiteatterikokemus viimeistellään popcorn-koneilla, joiden haut ovat lisääntyneet viime vuodesta peräti 233 prosentilla.”

Hintaoppaan laaja raportti kuluneen vuoden suosituimmista tuotteista ja tuotekategorioista löytyy täältä.

Tutkimus tehtiin Bilendin hallinnoimassa Omnibus Panelissa 17.–21.3.2021. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18–75-vuotiasta ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

Hintaoppaan kuluttajaindeksi on työkalu, joka kertoo satojen tuhansien suomalaisten ostotavoista ja kiinnostuksesta (klikkaukset Hintaoppaasta kauppoihin) eri tuotteita ja tuotekategorioita kohtaan. Tämä tilasto kertoo suomalaisten kuukausittaisesta aktiivisuudesta aikavälillä 1. maaliskuuta 2020 ja 10. maaliskuuta 2021, aina verrattuna samaan kuukauteen vuotta aikaisemmin.

 


Meistä Hintaopas

Hintaopas.fi on riippumaton ja Suomen kattavin tuotteiden vertailupalvelu. Hintaopas sisältää yli 1000 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot, jotka helpottavat kuluttajien päätöksentekoa. Hintaoppaan käyttäminen on ilmaista ja läpinäkyvää, koska palvelu kattaa kaikki verkkokaupat huolimatta siitä, ovatko ne Hintaoppaan asiakkaita vai eivät. Sijoitus listalla määräytyy yksin tarjonnan hinnan perusteella. Hintaopas on perustettu vuonna 2002 ja toimii samalla konseptilla seitsemässä maassa. Hintaoppaan omistaa norjalainen mediakonserni Schibsted Media Group, jonka palveluita Suomessa ovat myös Tori, Oikotie ja Lendo.